Biologia Komórki/Skład molekularny komórek
Spis treści
Pierwiastki i ich znaczenie biologiczne
Pierwiastki, których masa u człowieka nie przekracza 2% masy całkowitej oraz ważniejsze skutki przy niedoborze (tabela pochodzi z polskiej wikipedii):
Nazwa pierwiastka | Znaczenie u zwierząt | Ważniejsze skutki przy niedoborze | |
---|---|---|---|
Tlen, O | Pierwiastki te tworzą cukry, tłuszcze i białka — podstawowe budulce wszystkich żywych organizmów. | Śmierć organizmu (z głodu, odwodnienia lub uduszenia). | |
Węgiel, C | |||
Wodór, H | |||
Azot, N | |||
Wapń, Ca | Budulec kości i zębów, bierze udział w procesie krzepnięcia krwi (tzw. IV czynnik), przewodnictwo impulsów nerwowych. | Niedostateczna mineralizacja kośćca, próchnica zębów, krzywica (u dzieci), osteoporoza (u dorosłych), zaburzenia krzepnięcia krwi, zaburzenia pracy serca i mięśni szkieletowych, skurcze mięśni, mrowienia i drętwienia kończyn. | |
Fosfor, P | Jest składnikiem kości; DNA i RNA oraz przenośnikiem energii ATP. | Zaburzenia wzrostu, brak apetytu, utrata masy ciała, nerwowość. | |
Chlor, Cl | Wraz z jonami sodu i potasu odpowiedzialny jest za równowagę wodno-mineralną. Tworzy kwas solny w żołądku. Prawidłowe rozmieszczenie płynów w organizmie. | Gwałtowne wymioty, obrzęk komórek, osłabienie fizyczne i psychiczne, zmniejszenie łaknienia. | |
Magnez, Mg | Głównie regulacyjna (przewodnictwo nerwowe i in.) | Wzmożona aktywność układu nerwowo-mięśniowego (drżenia mięśniowe, kurcze, fascykulacje, drętwienie, drgawki), rzadziej: osłabienie mięśni, zaburzenia rytmu serca, apatia, biegunka, mdłości, ubytki w zębach, dolegliwości kostne, uczucie mrowienia w kończynach, nerwowość, niepokój, stan zagubienia, stan depresja. | |
Żelazo, Fe | Składnik hemoglobiny i mioglobiny. | Anemia, zmiany w śluzówce. | |
Fluor, F | Tworzy szkliwo zębów, występuje w kośćcu. | Większa podatność na próchnicę zębów. | |
Jod, I | Niezbędny do wytwarzania tyroksyny, odpowiada za prawidłowe działanie tarczycy. | Wole tarczycy. U dzieci matołectwo, spadek wydajności fizycznej, znużenie, brak energii życiowej, powolności w myśleniu, uczucie zagubienia, drżenie kończyn, kołatanie serca, suchość i łamliwość włosów, marznięcie. | |
Sód, Na | Uczestniczy w utrzymaniu ciśnienia osmotycznego płynów ustrojowych. Bierze udział w przewodzeniu impulsów przez neurony. | Utrata pobudliwości komórek i zanik różnicy potencjałów. | |
Siarka, S | Składnik niektórych aminokwasów i białek. Zależy od niej cała uroda — piękne włosy, nawilżona i elastyczna skóra, mocna tkanka łączna, mocne paznokcie, sprawne stawy), gospodarka hormonalna (pozytywna osłona stresowa, poczucie szczęścia i radości, zrównoważony nastrój i uczucie odprężenia), układ odpornościowy (ochrona oczu, ochrona komórek, oczyszczanie wątroby z toksyn), przemiana tłuszczowa, przemiana węglowodanowa, regeneracja jąder komórkowych, oddychanie komórkowe, procesy energetyczne, ukrwienie oraz funkcjonowanie stawów. | Niedobory siarki w organizmie skutkują: przygnębieniem, niepokojem, twardymi włosami, bladą cerą, łamliwymi paznokciami, zwiotczałą tkanką łączną, zaćmą, zatruciami wątrobowymi, zaburzeniami procesów ukrwienia, dolegliwościami stawów. | |
Potas, K | Bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych. Podwyższa stopień uwodnienia koloidów komórkowych. | ||
Selen, Se | Wchodzi w skład selenocysteiny i peroksydazy glutationowej. Jest przeciwutleniaczem, antyseptykiem, środkiem przeciwzapalnym, przeciwwysiękowym, przeciwalergicznym, przeciwnowotworowym, odtruwającym, immunostymulującym,. Stymuluje peroksydazę glutationową, która zapobiega powstawaniu wolnych rodników, odpowiedzialnych za degeneracje organów, indukcję nowotworów i przyśpieszone procesy starzenia oraz powstawanie stanów zapalnych. Zapobiega również nowotworom jelita grubego, płuc i gruczołu krokowego. Hamuje rozwój bakterii, wirusów takich jak zapalenia wątroby, HIV, opryszczki, grypy, zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych oraz grzybów. Ułatwia odtrucie w razie zatrucia arsenem, kadmem, ołowiem, glinem, talem, rtęcią czy antymonem. Zwiększa liczbę limfocytów B. Jest niezbędny do prawidłowej spermatogenezy, chroni plemniki przed uszkodzeniami nadtlenkami. | Jego niedobór może sprzyjać powstawaniu depresji, miopatii, zwapnienia mięśni, zaburzeń skurczu mięśnia sercowego, zwyrodnieniom naczyń krwionośnych. Jest zalecamy do terapii wszystkich rodzajów trądziku. Węglowodany mogą z łatwością zniszczyć selen nawet w całości. | |
Rubid, Rb | Może zastępować ubytki wapnia w kościach. | ||
Stront, Sr | Może zastępować wapń w kościach. | ||
Chrom, Cr | Wpływa na produkcję insuliny, składnik czynnika tolerancji glukozy, obniża poziom cholesterolu we krwi. | Napady nudności, bóle głowy,stany lękowe, silny pociąg do słodyczy i alkoholu, ryzyko cukrzycy i choroby niedokrwiennej serca. | |
Mangan, Mn | Wpływa na wzrost kości. Składnik arginazy, enzymu uczestniczącego w przemianach aminokwasów. | ||
Kobalt, Co | Składnik witaminy B12. | Zaburzenia procesu krzepnięcia krwi. | |
Miedź, Cu | Wchodzi w skład enzymów oddechowych. Ma wpływ na metabolizm żelaza w organizmie. | ||
Cynk, Zn | Odgrywa ważną rolę w procesie gojenia ran. | Zaburzenia erekcji. | |
Molibden, Mo |
Woda
Spełnia rolę zarówno środowiska, w którym przebiegają różnego rodzaju reakcje chemiczne; składnik płynów wewnątrzustrojowych (cytoplazma, krew, limfa, płyny jamy ciała, soki roślinne); uczestniczy w termoregulacji (regulacji temperatury ciała) i osmoregulacji (regulacji stężenia płynów i soli w organizmie); udział w reakcjach hydrolizy; substrat i produkt wielu reakcji metabolicznych.
Cechy:
- rozpuszczalnik dla wielu substancji (nieorganicznych: np. soli mineralnych i organicznych: proste białka, cukry proste i dwucukry),
- wysokie ciepło właściwe (wolno ogrzewa się i wolno ochładza),
- wysokie napięcie powierzchniowe,
- duża lepkość i gęstość,
- niesymetrycznie rozmieszczone ładunki elektryczne (charakter dipola),
- odczyn obojętny (pH=7).
Cukrowce
Cukry (cukrowce, sacharydy, węglowodany) — w tkankach w postaci cukrów prostych (np. glukoza — podczas oddychania komórkowego ulega rozpadowi na dwutlenek węgla i wodę, zrywają się wiązania między cząsteczkami glukozy, co powoduje uwalnianie się zmagazynowanej w nich energii, która zostaje zużyta w energochłonnych procesach życiowych; także ryboza i deoksyryboza — wchodzące w skład kwasów nukleinowych), wielocukrów, glikoprotein, kompleksów wielocukrów, białek i glikolipidów (połączenia węglowodanów z tłuszczami; obecne na powierzchni komórek zwierzęcych, uczestniczą w oddziaływaniach międzykomórkowych); wchodzą w skład innych związków, takich jak kwasy nukleinowe czy glikoproteiny.
Klasyfikacja
- cukry proste (monosacharydy):
- triozy (3 atomy węgla) — w komórce do syntezy cukrów składających się z większej liczby węgli; stanowią substancję wyjściową do produkcji glicerolu,
- tetrozy (4 atomy węgla),
- pentozy (5 atomów węgla) — występują w kwasach nukleinowych (RNA i DNA),
- heksozy (6 atomów węgla) — np.: glukoza, fruktoza, galaktoza,
- cukry złożone — większa od 1 liczba cząsteczek cukrów prostych połączonych wiązaniem glikozydowym;
- dwucukry (disacharydy) — zbudowane z dwóch cukrów prostych; hydroliza cząsteczki dwucukru prowadzi do utworzenia dwóch cząsteczek cukru prostego:
- sacharoza (glukoza + fruktoza),
- laktoza (glukoza + galaktoza);
- wielocukry (polisacharydy) — składające się z tysięcy cząsteczek cukrów prostych (złożone z merów będących cukrami prostymi):
- celuloza,
- skrobia,
- glikogen,
- chityna.
- dwucukry (disacharydy) — zbudowane z dwóch cukrów prostych; hydroliza cząsteczki dwucukru prowadzi do utworzenia dwóch cząsteczek cukru prostego:
Funkcje:
- budulcowa — budują ściany komórkowe; np. celuloza, hemiceluloza; materiał zapasowy (skrobia i glikogen),
- energetyczna — są paliwem biologicznym w komórce (np. glukoza); służą do uzyskania energii w procesie biologicznego utleniania (oddychania komórkowego):
- substrat organiczny + O2→ CO2 + H2O + energia (zatrzymana w ATP),
- zapasowa — cukry złożone mogą być na długo odkładane w komórce, bo nie rozpuszczają się w wodzie; podczas wieloetapowego spalania 1 g glukozy w komórkach wyzwala się 17,2 kJ energii,
- transportowa (sacharoza u roślin, glukoza u ludzi),
- materiał odżywczy (maltoza, laktoza, rafinoza),
- materiał energetyczny (fruktoza),
- hamują krzepnięcie krwi — heparyna.
Białka
W zakresie 40-60% suchej masy komórki występują białka (funkcja budulcowa, regulacyjna, katalityczna, transportowa i in.) zbudowane z aminokwasów. Aminokwasy budują także związki mniejsze niż białka czyli — peptydy i polipeptydy, które pełnią różne funkcje (między innymi są hormonami). Białka wytwarzane są jako peptydy (związki organiczne powstające przez połączenie cząsteczek aminokwasów wiązaniem peptydowym) o określonej sekwencji aminokwasów (Przypomnij sobie wiadomości dotyczące aminokwasów z wykładu Podstawy chemii i Biochemii). Poza glicyną (najprostszym spośród 20 standardowych aminokwasów wchodzących w skład białek; stanowi średnio około 7,2% reszt aminokwasowych występujących w białkach, poza kolagenem, w którym stanowi 30% wszystkich budujących go aminokwasów) w skład białek wchodzą L-aminokwasy (izomeryczna forma aminokwasów, skręcająca płaszczyznę światła spolaryzowanego L). W niektórych białkach do aminokwasów dołączone są inne związki, co nadaje im specyficzne właściwości (np. hemoglobina — składnik czerwonych krwinek — białko zawierające barwnik — hem). W przeważającej części liczba reszt aminokwasowych w pojedynczym łańcuchu polipeptydowym jest większa niż 100 (cała cząsteczka może być zbudowana z wielu łańcuchów). W skład białek wchodzą głównie: węgiel (C), tlen (O), wodór (H), azot (N), siarka (S), fosfor (P) a także kationy metali Mn2+, Zn2+, Mg2+, Fe2+, Cu2+, Co2+ (i inne). Skład białek nie pokrywa się ze składem aminokwasów, ponieważ większość białek ma dołączone do reszt aminokwasowych różne inne cząsteczki (np. cukry) — są to tzw. białka złożone lub proteidy. Ważne: przypomnij sobie wiadomości o rzędach struktur białka z wykładu Podstawy chemii i Biochemii.
Funkcje:
- budulcowa — budują błony biologiczne, tworzą komórki i organizują wnętrze komórki,
- regulatorowa — jako enzymy umożliwiają zachodzenie wielu reakcji w komórce; odpowiadają za prawidłowy przebieg procesów w organizmie (jako hormony),
- zapasowa — szczególnie u roślin,
- energetyczna — bardzo rzadko (dopiero gdy organizm zużyje zapas cukrów i tłuszczów).
Tłuszczowce
Lipidy — w tym tłuszcze (trójglicerydy, wraz z wolnymi kwasami tłuszczowymi są jednym z głównych materiałów energetycznych zużywanym na bieżące potrzeby organizmu lub są też magazynowane jako materiał zapasowy w postaci tkanki tłuszczowej), cholesterol (substrat do syntezy wielu hormonów) oraz glikolipidy (wchodzące w skład błon komórkowych, wytwarzające warstwy izolacyjne w wielu nabłonkach). Ważne: podwyższony poziom triglicerydów ma większy wpływ na podniesienie ryzyka zawału serca lub udaru mózgu niż podwyższony poziom cholesterolu. Przypomnij sobie wiadomości o tłuszczach z wykładu Podstawy chemii i Biochemii.
Klasyfikacja:
- tłuszcze proste (trójglicerydy, tłuszcze właściwe) — są jednym z głównych materiałów energetycznych zużywanym na bieżące potrzeby organizmu lub są też magazynowane jako materiał zapasowy w postaci tkanki tłuszczowej; spełniają rolę ochronną, powlekają cienką warstwą pióra, liście (chroniąc przed transpiracją), owoce; w skórze zwierząt wpływają na jej elastyczność, hydrofobowość i chronią przed wnikaniem drobnoustrojów,
- tłuszcze złożone :
- fosfolipidy — stanowią istotny składnik budowy błony komórkowej,
- glikolipidy — są ważnym składnikiem błony komórkowej;
- lipidy izoprenowe:
- steroidy — spełnią w ich organizmach rozmaite funkcje; np. kortykosterydy to hormony regulujące w organizmie przemiany białek, węglowodanów i tłuszczów;
- pochodne — hormony płciowe (testosteron — hormon męski, estradiol — hormon żeński); kwasy tłuszczowe pełnią istotną rolę biologiczną, głównie jako materiał energetyczny i zapasowy.
Funkcje:
- zapasowa — tłuszcze gromadzone są w cytoplazmie komórek, u zwierząt jest to tkanka podskórna,
- ochronna — chronią organizmy przed niskimi temperaturami, nadmierną utratą wody (woski pokrywające liście i owoce wielu roślin), urazami mechanicznymi (np. warstwa tkanki tłuszczowej chroniąca gałkę oczną),
- budulcowa — budują błony biologiczne,
- energetyczna — spalone służą do uzyskania w komórce energii.
Kwasy nukleinowe
Ich ilość w komórce jest niewielka, ale spełniają ogromną rolę warunkują bowiem zjawisko dziedziczności. W cząsteczkach tych kwasów jest zapisana informacja o budowie i właściwościach organizmu.
- DNA (kwas deoksyrybonukleinowy) — wielkocząsteczkowy organiczny związek chemiczny należący do kwasów nukleinowych występujący w chromosomach; zawarty jest w nim zestaw informacji genetycznych komórki (genotyp), który odpowiada za zespół cech strukturalnych i czynnościowych komórek i tkanek (fenotyp). Informacje genetyczne znajdują się w genach (około miliona w każdej komórce), w tym RNA,
- RNA (kwasy rybonukleinowe) — występuje głównie w rybosomach, w jądrze komórkowym, na szorstkim retikulum endoplazmatycznym i w cytoplazmie (jest go 5-10 razy więcej niż DNA). RNA przepisywane jest z DNA i bierze udział w biosyntezie białek, transkrypcji (przepisywaniu) i translacji (tłumaczeniu) języka sekwencji nukleotydów DNA na język sekwencji aminokwasów białka.